Aardappelen poffen: Gepofte aardappels in de oven of bbq

Gepofte aardappels klaarmaken gevuld met lekkere gesmolten boter en kaas is een echte droom. Binnenin is een gepofte aardappel lekker zacht en aan de buitenkant is de schil wat harder.

Zoete aardappelen kan je ook op deze manier bereiden maar deze aardappelen kunnen ook anders gevuld worden.

Voor het poffen van aardappels moet je grote aardappels kiezen (toch zeker 300 gram). 1 aardappel per persoon of meerdere, dat moet je zelf kiezen naar gelang hoeveel honger men heeft.

Cara of King Edward zijn goede aardappels om gepoft te worden.

Aardappels poffen in de oven

  • Was de aardappelen met de schil en droog ze af.
  • Wrijf de schil in met wat olie en doe er een klein beetje zout over.
  • Neem een bakplaat uit de oven zet hierop de grote aardappels.
  • Verwarm de oven voor op 220°C
  • Doe de bakplaat in de oven en laat deze een drie kwartier à anderhalf uur garen (poffen) afhankelijk van de grote van de aardappels.
  • De aardappels gaan niet poffen!
  • Haal de bakplaat uit de oven als ze gaar zijn en nu snijd je in de aardappels bovenaan een kruis
  • Met keukenpapier of een keukenhanddoek hou je de aardappel vast en trek je deze omlaag (zachtjes). De aardappel zal dan opengaan.
  • Voila nu heb je een zogenaamde gepofte aardappel
  • Nu de aardappels open zijn kan je er een klontje boter in doen, daarbovenop kan je dan nog kaas doen en nog wat kruiden om het af te werken. Je kan ook alleen voor boter of alleen voor kaas kiezen. Aan jou de keus! Aangezien de gepofte aardappel nog heet is smelten de boter en kaas.

Aardappels poffen op de bbq

  • De methode is gelijkaardig aan hierboven. Op de bbq kan je aardappels best in aluminiumfolie poffen.
  • Als de gepofte aardappel gaar is, snijd je hem open en doe je er kruidenboter of een andere saus in.

Er zijn nog vele andere manieren om aardappels te poffen, maar dit zijn de 2 meest gebruikte pofmethoden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten